Derp.

Derp.

Regelmatig vertel ik aan een collega in Rotterdam dat ik wonen in Derp ervaar als bijzonder.
Dat snappen ze snel: “Ja met die duinen, de zee het strand…”

Maar ja, die duinen, dat strand, de zee hebben ze op meer plekken. Wat maakt Derp dan daar bovenop nog meer bijzonder?
Het is het waard die vraag eens tegen het licht te houden. Dan weet je daarna niet alleen waarom het bijzonder is, maar ook wat je niet wil verliezen. Of wat je wil versterken.

Sommige zaken zullen wel nooit veranderen. Dat je hier mensen tegenkomt, die je bij wijze van spreken ook 50 jaar geleden tegen kwam. En je weet dingen van die mensen, omdat je tot op zekere hoogte een gezamenlijke geschiedenis hebt.
Als ik duin in loop dan kom ik geheid mensen tegen, waarmee ik op de lagere school gezeten heb.
Jongere generaties hebben dat gevoel ook. Veel mensen willen in Derp blijven wonen. Om dat mogelijk te maken (te versterken) moet je dan wel voor woningen zorgen, die dat mogelijk maken….

In het “Derper Beeldarchief” op Facebook lees je vaak dat dorpsgenoten veranderingen in de bebouwde omgeving jammer vinden. De ruimte waarin we ons begeven, de gebouwen, betekenen ook iets voor Derpers. We konden dat merken toen “De Klok” afbrandde. Spontane actie voor de eigenaren en ook een gevoel van verlies.
Als er dus iets verandert, moet er goed nagedacht worden over wat die veranderingen betekenen voor het dorp. Niet elke verandering is een vooruitgang.

Gelukkig hebben we allerlei initiatieven vanuit Derp gehad, die zich druk hebben gemaakt over de veranderingen. Oud Egmond, Keetje, ze hebben hun sporen verdient.
Als veranderingen het “echte gevoel” van Derp raken, moet je opletten. De Werf, het Eymaplein, het Pompplein; gebouwen als de Vuurtoren, de kerken, maar ook het Verenigingsgebouw, het Museum, zelfs het bushokkie….

Het is een uitdaging om eens op te schrijven waarom het zo mooi is om in Derp te wonen, samen met de Derpers. Hoe we dat “echte gevoel” kunnen vasthouden en wat daarvoor nodig is. Zonder dat we alleen blijven hangen in nostalgie, ook bedenken wat er past in de toekomst….

Reacties zijn gesloten.