Kieskaaskiesbroekhoek

Kieskaaskiesbroekhoek

In je jeugd, als je fysiek nog klein bent, lijkt alles veel groter. De woonkamer waar je woonde was erg groot. De mensen waren langer.
Vader Stam kon met smaak vertellen over KieskaasKiesBroek. De uitbater van een melk- en kaaswinkel op de hoek van de Julianastraat en Bergstraat.
“Kieskaaskiesbroek” was een melkboer, die er ook uitzag als een melkboer. Zo’n beige stofjas en een kennersblik als hij naar zijn kazen op de plank keek.
De man is in mijn herinnering groter dan mijn vader en dan was je erg groot….

Hij was aan zijn bijnaam gekomen door een advertentie in het Contact. De tekst luidde heel duidelijk en simpel:
KIES KAAS, KIES BROEK.
Moderne marketingtypes kunnen er nog een puntje aan zuigen.

In dat stukje van de Julianastraat was een klein winkelcentrum, zoals die tientallen jaren in een dorp gebruikelijk waren: een bakker, een slager, een groenteboer en een melkwinkel. Alles wat je nodig kon hebben zat er. Met om de hoek de “supermarkt” van Alie van Siem Broek en op de hoek ook nog de zaak van Dorrestein.

In mijn laatste periode bij de gemeente (toen al de gemeente Bergen), kreeg ik van een medewerker de vraag of ik naar een eerste concept van het bestemmingsplan Egmond aan Zee wilde kijken. Ik kende tenslotte het dorp….

Zo’n bestemmingsplan bestaat uit veel woorden, wollig taalgebruik. Het meest interessant zijn de kaarten, veel lijntjes, kleurtjes en afkortingen. In de definities kun je dan lezen wat er op een bepaalde plek kan worden gedaan (wonen, winkel, tuin of zo iets). Ook of er gebouwd kan worden.

Mijn eerste blik viel op definities en ik zag dat daar het begrip “Wasserij en stomerij” in werd omschreven. Ik vroeg me af waar dat in Derp zou moeten zijn. Er zat vroeger een wasserij in de Voorstraat, maar nu?page8image33120176

Ik bekeek de bestemmingsplankaart en zag dat KieskaasKiesBroek in het plan een wasserij geworden was.

De ambtenaar was rond gaan rijden in Derp en had goed om zich heen gekeken. Had op het raam zien staan, dat er een wasserij in het pand van KieskaasKiesBroek was…. Dan zal dat wel zo zijn….

Men wist niet dat er in Derp filmopnamen waren gemaakt voor de serie “Vuurzee”, het Lido speelde een belangrijke rol, de dorpen Wijk aan Zee (met de Hoogovens) Egmond aan Zee vormden het decor.

Men had een shot nodig voor een wasserij. Jongelui klitten bij elkaar op de vensterbank van de wasserij. De letters op het raam zijn nagenoeg niet te verwijderen. Een van de laatste rekwisieten van de mooie serie….

Ambtenaren op afstand….

Wellicht had ik het niet moeten zeggen, dan was er nu de mogelijk tot het inrichten van een wasserij op de locatie van Kieskaaskiesbroek.

Het winkelcentrum in de Julianastraat is verdwenen. De groenteboer heeft het nog het langste volgehouden.

Het hoekje aan de overkant (het oude Dorrestein…) is reeds ontwikkeld door de woningbouw corporatie. Twee koopwoningen en twee huurwoningen. Mooie huisjes, passend in de situatie in het dorp.

Er waren grote plannen voor de hele buurt, het bleek slechts een rimpeling in de woningbouwvijver…..

9 gedachten over “Kieskaaskiesbroekhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *